Hangvető

Kelet-Európa színre lép

ajánló régiónk WOMEX fellépőiről

2015. szeptember 30. - Hangvető

Már csak néhány hét van hátra a WOMEX-ig, amelyet idén először rendeznek Kelet-Európában. A régió zenéjének külön színpadot szenteltek a szervezők, amire szintén nem volt eddig példa. Hogy ti is ki tudjátok használni ezt a lehetőséget, sorra vesszük térségünk fellépőit, hiszen Európa ezen a felén is bőven akadnak világszínvonalú világzenészek.

 ke_pernyo_foto_2015-09-28_17_07_16.png

Fotó: állókép Cicha & Spółka feat. Bart Pałyga: 'Bialystok main hejm'című klipjéből. Rendező: Armand Urbaniak

Az idei WOMEX öt színpada közül az egyik kimondottan a régió előadóinak lesz fenntartva a Müpában. Ezen Lettországtól Boszniáig lépnek majd fel zenekarok, köztük két lengyel is. Egyikük, a Sutari három fiatal lány tavaly feltűnt triója, akik elsősorban nagyszüleiktől tanult nyugat-litvániai lengyel dalokat énekelnek és éneküket hegedűvel, illetve elsősorban ütőhangszerekkel és annak használt konyhai eszközökkel kísérik. A következő klipben is látunk majd evőeszközöket, lavórt, de még turmixgépet is.

Még két zenekar érkezik érkezik rajtuk kívül Lengyelországból a WOMEX-re. A krakkói Muzykanci két népzenész család, a Slowinski és a Halas család közös formációja. Joanna Slowinska énekel és hegedül, Jan Slowinski brácsázik, Stanislaw Slowinski hegedül, Jacek Halas tekerőn, Alicja Halas pedig gardonon játszik. Őket nemrégen a Budapest Folk Fest vendégeként is láthatta már a közönség. Alább egy orosz roma dalt idézünk tőlük, egy krakkói zsinagóga színpadáról:

A harmadik lengyel fellépő pedig Karolina Cicha és Bart Palyga duója, róluk már szóltunk egy bejegyzésben, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lépnek színpadra. Repertoárjuk sok különféle kelet-európai kultúrából táplálkozik, legutóbbi lemezükön például kilenc különféle nyelven énekelnek – a lengyel mellett litvánul, belorusz nyelven, ukránul, jiddisül, oroszul, lováriul, tatárul – és, mint a következő felvételen, jiddisül. Karolyna Cicha énekel és harmonikázik, sokféle hangszeren játszó társa, Bart Palyga ezúttal elektronikus csellón kiséri.

 A sevdah, vagy más néven sevdalinka igazi bosnyák kulturális hagyomány. Épp olyan mint az ország: a török, a keresztény európai és a szefárd zsidó zene keveredéséből jött létre. A mi fülünknek talán a török hatás a legszembetűnőbb: a Balkánnak ez a része jóval tovább, fél évezreden át volt török hódoltsági terület, mint Magyarország, így sokkal mélyebb nyomot is hagyott rajta az Oszmán Birodalom. Zeneileg ez a keletiesség-érzés a kis szekund hangköz gyakori előfordulásából származik és talán abból, ahogy az énekesek átcsúsztatják a hajlítások közben hangjukat egyik hangról a másikra. Ezek többnyire szomorú és szenvedélyes dalok, leggyakoribb témájuk a beteljesületlen szerelem. Damir Imamovic bosnyák sevdah énekes horvát és szerb zenésztársakkal érkezik a WOMEX-re.

 Orosz, moldáv és kanadai zenészekből áll Kleztory. A kelet-európai, elsősorban a lengyel, orosz, ukrán zsidóság tánczenéjét, a klezmert játsszák. A klezmerben legfontosabb hangszereken az orosz klarinétos Ajrat Ihmuratov, a szintén orosz hegedűs Elvira Misbakova és fiatal a moldáv cimbalmos, Alexandru Sura játszanak. A WOMEX-en a kelet-európai zenekarok zenekar a Müpa Fesztivál színházában lép majd fel, a Kleztory azonban az átriumban felállított ideiglenes színpadon játszik majd.

A WOMEX-nek a Kelet-Európai zenészeket bemutató, a Dunáról elnevezett színpadán lép fel majd a lett Ilgi is. Ők olyan szerepet játszanak a lett népzenében, minta Muzsikás Magyarországon: ők a legrégebbi és nemzetközileg legismertebb neve a lett népzenének és csaknem annyi ideje, mintegy 35 éve aktívak, mint magyar kollégáik. A lett népzene az ország földrajzi és történelmi meghatározottságai miatt is három nagy hagyomány keresztútján helyezkedik el: a lengyel, az orosz és a skandináv népzene egyfajta szintéziseként is hallgathatjuk.

Most először szerepel majd a WOMEX 21 éves történetében szlovák zenekar a rendezvényen. Soha ennyi cimbalomjátékot nem hallhattak még a WOMEX résztvevői, hiszen ott lesz a magyar Cimbalomduó mindjárt két cimbalommal, de a Buda Folk Band, a már hallott Kleztory és most következő szlovák PaCoRa trió zenéjében is meghatározó ez a hangszer. A PaCora cimbalom-hegedű és nagybőgő triója a közép-európai cigányzene hagyományából kiinduló virtuóz jazzt játszik, Lajkó Félix emlékeztető szabad, vad, mégis kifinomult felfogásban. Ők következnek, egy BalconyTV klippben.

Végül Kelet-Európából kilépve, de a Duna mentén haladva a bécsi rezesbanda, a Federspiel következik. A konzervatóriumban verbuválódott fúvósok mélyet merítenek a környező országok zenéjéből, a blasmusik természetes jelenléte mellett. Ne lepődjünk meg, ha mariachi muzsikát is hallunk a nem ritkán Lederhosen-ben fellépő bandától. Kreativitás és önirónia kiséri zenéjüket, ami nem meglepő egy fiatal és hozzánk közel álló együttestől.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr827848924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása