Hangvető

Blues bassául

2015. október 05. - Hangvető

A WOMEX egyszerre expó és világzenei fesztivál - ezúttal egy, a szakmai vásár keretében, a Bálnában fellépő művészt mutatunk be. Blick Bassy nemrég reflektorfénybe került, mégis kiforrott zenész, aki 2015-ös Akö lemezével csak elismerő kritikákat zsebelt be. Ismerkedjetek meg az elegáns és fülbemászó Afro Folk Blues-zal.

blick_bassy.png

Fotó: Denis Rouvre

Blick Bassy három éves korától énekelt a helyi templomban, ahol anyukája kora-játékot tanított. Tizenhét éves korában alapította első együttesét, a fúziós jazz-t játszó Jazz Crew-t, majd 1996-ban a hazájában ismert és sikeres Macase-t. A kameruni zene és kultúra már a kezdetektől fontos Bassy-nek: bassa nyelven énekel (ami egyike a 260 Kamerunban beszélt nyelvnek) a Macase-tól a 2015-ös Akö albumig.

Bár az otthont és az ihletet Kamerun jelentette, a zeneipari infrastruktúra hiánya Bassy-t, mint sok más afrikai zenésztársát távozásra bírta: 2005-ben Párizsba költözött. Itt szólóban  játszott és olyan párizsi zenészekkel zenélt, mint Manu Dibango, Cheick Tidiane Seck, Lokua Kanza, és Etienne Mbappe; a korszak hatásait a 2009-ben kiadott Léman (magyarul:Tükör) album foglalja össze. Következő projektjében Brazília és Afrika zenei közösségét kutatta, végigjárva a rabszolgakereskedelem stációit: ebből született a 2011-es Hongo Calling.

Egy észak-franciaországi falu, Cantin Blick Bassy következő állomása, ahol a nyugodt környezetben kiforrt az otthon és távollét témáit körüljáró Akö. A lemezen Skip James és a Delta blues hatása egybeolvad a kameruni gyökerekkel, elegáns és szokatlan hangszerelésben: bendzsó, harsona és cselló kiséretével, amivel a kritikusok osztatlan elismerését vívta ki. Még az Apple is felfigyelt Bassy-ra, a 'Kiki' című szerzeményt egy iPhone 6 reklámban használták fel.

A tizenöt másodperces hírnév helyett a tradíció generációk közötti átadása foglalkoztatja Bassy-t, összeköti a blues nagyöregjét és a bassa továbbélését: "Gyerekkoromban láttam egy bölcs öreget, aki gitárjával járt faluról falura. Énekelt és bassául beszélt, de a fiatalok nem értették. Skip James zenéjét hallgatva ez az öregember jutott eszembe, így kezdtem dalokat írni az öregekről és a fiatal generációról.” Ezzel a képpel és az Akö albummal zárjuk a bevezetést Blick Bassy világába, hallgassátok bársonyos hangját és a kifinomult kameruni bluest.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr347862468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása