Hangvető

Közeli kincsek

2016. szeptember 16. - Hangvető

A Budapest Ritmo Átrium Színpadán a tágan értelmezett régió világzenéjét is bemutatjuk. Szakemberek választották ki a Ritmo-n fellépő együtteseket, akik esélyt kapnak, hogy megmutassák maguk a nemzetközi szakma és a közönség előtt. Vasárnap válogatott különlegességekkel találkozhattok: dalmát férfikar, osztrák ritkaságok a padlásról, dél-lengyel családi muzsika, és barangolás a Boszporusz partján.

screenshot_12_09_16_13_56.jpg

 Akinek még nem volt szerencséje élőben hallani klapa éneket, az most megteheti a Budapest Ritmo-n. A férfi polifón éneklés dalmát hagyományát a Split-ből érkező Klapa Reful szívvel lélekkel ápolja, ahogy az a vasárnapi koncerten is hallható lesz. A klapa-t az UNESCO is jegyzi szellemi kulturális örökségként, az élet szeretetével átitatott dalokat hallgatva októberben is kaphatunk egy szeletet a nyárból. 

 

Ramsch und Rosen: az osztrák Julia Lacherstorfer és Somin Zöchbauer régi dallamokra vadászva bukkant rá ritka zenékre. A “porréteg” gondos eltávolítása után egyértelművé vált számukra, hogy kincsekre találtak. Zenéjük híd a múlt és a jelen között – a múlt, amiben az órák is máshogy ketyegtek és a jelen, ahol kapcsolatba kerülhetünk az egész világgal, kiválasztva az egyén számára a legmegfelelőbb részleteket. Az eredmény egy egyedülálló hangzás, ami elválaszthatatlanul kapcsolódik az előadókhoz. “A legszebb pillanat egy koncerten az, amikor minden elkezd összeállni: mi a zenénkkel, a zene a közönséggel, a közönség a térrel és idővel, úgy, hogy csak a jelen létezik, a hang és a kép”.

A zene a családban marad, ahogy a Budapest Ritmo több zenekara is bizonyítja. A szabály alól a lengyel Kapela Maliszów sem kivétel: Jan Malisz és gyerekei Kacper és Zuzanna családilag vállalkoznak a Gorlicei népzene ápolására. Kacper fiatal kora ellenére bámulatosan hegedül, Zuzanna énekel és dobon játszik, a papa több hangszeren is mestreien alapozza meg a tüzes dél-lengyel muzsikát. A 2013-ban és 2014-ben a WOMEX-en képviselték Lengyelországot, hazájukban a legrangosabb fesztiválok díjazottjai. 

Az Istanbul Night fluid kisérletezés, nem véletlen született a projekt a Boszporusz partján. Roni Beraha csellón, Aleksander Lipovan gitáron és Vladimir Coka Stojkovic derbukán és dobokon vegyít népi, jazz és klasszikus elemeket, állandóan változó világot teremtve. Szufi és szefárd dallamok keverednek balkáni ízekkel, valódi közel-keleti világzenét teremtve.

12310603_10153723209209631_8536777765368069255_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr6511712389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása