Hangvető

Amira Medunjanin

2015. február 12. - Hangvető

 

1.jpg

 

A “boszniai Billie Holiday“ - az összehasonlítás rávilágít arra, hogyan állítja feje tetejére Amira a sevdah zenei világát azáltal, hogy új összefüggéseket és formákat talál ebben a több mint száz éves, tradicionális műfajban. Ha zenéjét műfaji jelzővel szeretnénk illetni - bár ez vitatható -, az a sevdah lenne, ami a fekete, vagy fanyar humort jelentő arab szóból ered.  Zene, ami a boszniai folyókon és hegyeken keresztül terjedt el szerte a Balkánon,  s nem utolsó sorban a helyi cigányság által, akik énekelték és előadták. Amira azonban a sevdah műfaját elviszi oda, ahol korábban még sosem járt: modern háborúban ütközik a jazz elemeivel, és még a pszichedélia világába is elkalauzol.

Részlet Amira fellépéséből a 2013-as, cardiffi Womexen.

Dubbed "Bosnia's Billie Holiday", the comparison reflects the way in which Amira turns sevdah inside out, finding new contexts and forms within a tradition that is hundreds of years old.

“If her music has a genre, which is debatable, it would be sevdah, which   from the Arabic word meaning black bile – the substance of melancholy – a music that spread from Bosnia's rivers and mountains across the Balkans, not least with Gypsies who sang and performed it. But Amira takes sevdah somewhere it has never been before: through a modern war into encounters with jazz, even excursions into psychedelia.”

Ed Vulliamy, The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr707165141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása