Hangvető

Hallgass Mostar Sevdah Reunion-t a vasárnapi koncert előtt!

2015. február 27. - Hangvető

A Mostar Sevdah Reunion, ahogy ahhoz a nevük ad némi segítséget, Bosznia legszebb városából, Mostarból jön és sevdah-ot játszik. A sevdah, vagy más néven sevdalinka igazi bosnyák kulturális hagyomány. Épp olyan mint az ország: a török és az európai zene keveredéséből jött létre. A mi fülünknek talán a török hatás a legszembetűnőbb: a Balkánnak ez a része jóval tovább, fél évezreden át volt török hódoltsági terület, mint Magyarország, így sokkal mélyebb nyomot is hagyott rajta az Oszmán Birodalom. Zeneileg ez a keletiesség-érzés a kis szekund hangköz gyakori előfordulásából, a török makám hangsorra emlékeztető melódiából származik és talán abból, ahogy az énekesek átcsúsztatják a hajlítások közben hangjukat egyik hangról a másikra.

A sevdah bosnyák hagyomány, de ennél pontosabb, ha két városhoz, Szarajevóhoz és Mostarhoz kötjük. A falvak népessége többnyire homogén volt, az a fajta etnikai és kulturális keveredés, amelyből a sevdalinka keletkezett, a
nagyvárosokban volt lehetséges. Mostarról közismert, hogy a boszniai háború jelképévé vált a kilencvenes években lebombázott és azóta újjáépített hídja, mert ez a város jelképezte muszlimok, ortodox keresztények és katolikusok, bosnyákok, szerbek és horvátok békés együttélését és ez a béke szűnt meg a délszláv háborúban. A sevdahnál jobban így nem is passzolhatna semmi Mostarhoz. (A témában ajánlott olvasmány Ivo Andric csodálatos regénye, a Híd a Drinán.)

A Mostar Sevdah Reunion március 1-én este a Söndörgővel közösen lép fel a MüPában.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1007225577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása