Hangvető

Szent Pétertől Zeuszig - a hónap legjobb világzenei lemezei

2015. április 01. - Hangvető

Ghánai high life-legenda életműkiadása vezeti az áprilisi világzenei ranglistát. Herczku Ági megtartotta első helyét az első húszban. Váratlanul új Buena Vista Social Club és Cesaria Evora-válogatás is megjelent. Legyél képben világzenében és hallgasd meg a hónap húsz legjobb számát!

epic_male.jpeg

(A képen a finn Esko Järvelä Epic Male Band, a világzenei slágerlista 9. helyéről)

Minden hónap első jelenik meg az új világzenei slágerlista, amely 50 tagú zsűri szavazatai alapján áll össze az elmúlt hónapok legjobb új lemezeiből (a zsűrinek két magyar tagja van, Marton László Távolodó és Weyer Balázs, utóbbi a Hangvető-ügyi disclaimer is egyben).

Ebben a hónapban a semmiből rögtön az élre ugrott a ghánai high life legendájának, E.T. Mensah-nak életmű-összkiadása. Talán meglepő, de a high life egy stílus, amely az ötvenes évektől, a nyugati és latin hatások által megtermékenyített Nyugat-Afrika népszerű tánczenéje volt. Ez a helyezés valószínűleg inkább szól a nagy vállalkozásnak és az egyszerűen gyönyörű kiállítású lemeznek (4 CD-és exkluzív kiadás és egy kis könyv E.T. Mensah életrajzírójától), mint a zenének, ami ma azért már nem tűnik annyira izgalmasnak. A Szent Péter-calypsot tettük tőle a playlistre, ha elindítjátok, ez szólal meg elsőnek. Második helyen tartja magát megérdemelten a romániai falusi zenekar, a Taraf de Haidouks. Előrébb tört a Songhoy Blues, akikkel a napokban Marseille-ben találkoztunk és színpadon is olyan lendületesek, mint ahogy a lemezen hangzik. Tinariwen-rajongóknak kötelező! Meglepetésre a világzene két alapneve a sírból is felkerült a listára: a Buena Vista Social Club eddig kiadatlan felvételekkel, Cesaria Evora pedig egy best of-lemezzel.

Néhány éve ezt nem gondoltuk volna, de szerencsére ma már nem is olyan nagy meglepetés, hogy van magyar lemez is a világ legjobb húsz aktuális albuma között. Gondoljatok bele, mennyi esélye van ugyanennek a legtöbb szakmában a focitól az egyetemi rangsorokig - mondjuk ki: a világzene magyar SIKERSPORTÁG. (Ha valaki szeretné a nemzetek versenyeként felfogni ezt is, ami persze ezer ok miatt hülyeség, akkor nekik mondjuk, hogy az éremtáblázatot, mint majdnem minden hónapban, ezúttal is Mali vezeti, második Brazília, ami szintén nem rendkívüli). A magyar versenyző a listán ezúttal is Herczku Ági és Nikola Parov Bandázom című lemeze, 13. helyen áll az előző havi 10. hely után. A címben a Zeusz Georga Dagakira utal, aki ókori görög hangszeren, lyrán játszik.

Indítsátok el a playlistet, van rajta 20 marha jó szám. Néhány esetben a lemez annyira friss, hogy még nincs fent a Spotify-on, ilyen esetekben az előadó egy korábbi számával helyettesítettük (Kiran Ahluwalia, Esko Järvelä, Frigg). Egy előadó, az egyiptomi Dina el Wedidi pedig egyáltalán nem található meg a Spotify-on, helyette betettüknnk a lista végére egy számot arról a lemezről, amelyik szerintünk a legjobb olyan lemez, amelynek szerepelnie kellett volna a listán, sokkal többet érdemelt volna - ez barátunk, a szarajevói Amira Medunjanin sevdah-lemeze (ő volt itt februárban a Womexre való felkészülésben segíteni a magyar zenészeknek. Ő látható a posztot záró képen).

 

 

amira-medunjanin.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr77325840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása