Hangvető

Zenei szabadságharc

2015. július 27. - Hangvető

A Rancho Aparte nyolctagú zenekara a kolumbiai fiesták hangulatát hozza el az októberi WOMEX-re. A fiatal zenészek muzsikájukkal szembemennek az országukban jellemző szomorúsággal, s inkább az öröm és a szabadság mellett teszik le a voksukat úgy, hogy közben zenei hagyományaikból is merítenek. rancho_aparte_2.jpg

Fotó: Ingrid Rocio Davalos 

Kolumbiában a mai napig virágzik a feketegazdaság, és bár valamennyire javult a közbiztonság, az országban hatalmas befolyása van a kábítószer-kereskedő kartelleknek. A terület nagy részét három illegális fegyveres szervezet tartja ellenőrzése alatt, így gyakoriak a fegyveres összecsapások, a gyilkosságok és az emberrablások. A Rancho Aparte az ország csendes-óceáni partvidékéről, Chocó megyéből származik, ahova egykor rengeteg afrikai rabszolga érkezett, s ma is egységes fekete lakosság jellemzi. A vidék zenei műfaja a chirimía, ami egyben egy oboaszerű hangszernek is a neve. A zenekarokban a fúvósok mellett a dobosoknak van kiemelt szerepe. Fontos ütőhangszer a tambora, ami egy kétmembránú, hordószerű basszusdob, melyen vastag, könnyű verőkkel játszanak. A dallamok és a ritmusok az anyaországot, Afrikát idézik, de karibi hatás is érezhető a zenében.  Mára a Rancho Aparte számít a stílus egyik legismertebb képviselőjének.

Az együttes frontembere, Dino Manuelle szólóban Kolumbia egyik legnépszerűbb előadója. Bár jogi egyetemre járt, hamar a zene és a reggaeton lett a fő csapásirány az életében. 2004-es „Ruke Ruke” című száma Kolumbia mellett egész Dél-Amerikában sláger lett, labdarúgók - köztük Wason Rentería – ünnepelték vele gólörömüket. Legújabb, Tu novio Está loco című dalát pedig a reggaetone nemzeti himnuszaként tartják számon. Saját elmondása szerint, mivel szerelmes a chirimía műfajába, megalapította a Rancho Apartét. 2007-ben a műfaj legjelentősebb fesztiválján már őket választották a legjobb chirimía együttesnek, majd 2012-ben az év legjobb folk csapatának és legjobb dalának járó díját is besöpörték. Dalaikban a fiatal kolumbiaiak életérzésének adnak hangot, akik szabadságra, biztonságra és kompromisszumok nélküli boldogságra vágynak. Ezt a felszabadult örömet a zene segítségével meg is tudják élni, így októberben a Müpában igazi latin-amerikai bulira számíthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr527641688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása