Hangvető

Világzene a Szigeten - a Hangvető ajánlja

2015. augusztus 08. - Hangvető

Pár nap és kezdődik Budapest egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Sziget. A világzenei színpad kínálatából szemezgettünk, a Hangvető szubjektív ajánlója következik.

szigetbe_be.png

Fotó: Szemerey Bence

Két kihagyhatatlan női előadóval kezdjük. Elsőként ajánljuk Marizát, a fado világklasszisát. Mozambiki származású, de szülei lisszaboni vendéglőjében gyerekkorától szívta magába a fado-t. Hangjában benne van a szenvedély és elegancia, ami a fado eredetéből is fakad: a műfaj Lisszabon bordélyaiból indult el, hogy a nagypolgárság előkelő közegében forrja ki magát. Amellett, hogy Mariza a fado hiteles hangja, merész újító is: biztos kézzel emel be cape verdei dallamokat, rhythm and blues-t vagy éppen a jazz-t. Művészetének magas nívóját és kreatív energiáját ismerte el a tavalyi WOMEX életműdíj. Édes saudade, andalító de tüzes dallamok a fado ma élő legjobbjától.

Más kultúrából, ha nem is olyan messziből érkezik Noura Mint Seymali. Egyike azoknak, akik születéstől fogva zenei pályára léptek, hiszen griot családban látta meg a napvilágot, mostohaanyja a legendás Dimi Mint Abba, apja az arab és mauritániai zene tudósa, zeneszerző. Tiniként már mostohaanyja zenekarában vokálozott, nagyanyja még gyerekkorában megtanította játszani a 9 húros, hagyományosan női hárfán, az ardine-on. A kezdetek óta Noura a mauritániai színtér ünnepelt új hangjává forrta ki magát, hatott rá a funk, a rock és Jimmy Hendrix, nem félt a tradicionális alapokat modern elemekkel fűszerezni. Jelenleg ”azawan„ felállással turnézik, amiben az ardine, a tidinit és gitár szól egy funky ritmusszekcióval és Noura átható hangjával kiegészülve.

Hogy mediterrán vizekre evezzünk: könnyed kuriózum a salentói Canzoniere Grecanico Saletino, amiben hat zenész és egy táncos játssza az olasz csizma sarkán honos pizzica pörgős hat-nyolcadát. A tarantella-táncok családjába tartozó pizzica is enyhíteni volt hivatott a pókcsípés káros hatását, vagy éppen erősítette, amikor teljes falvak törtek ki tarantizmusban, azaz megszállott tánc-mámorban. A görögökig visszamenő hagyomány ma is él és virul Olaszországban, az olyan zenekaroknak köszönhetően, mint a Canzoniere. Vigyázat, fertőző!

A magyar közönségnek újdonság lehet, bár londonban már saját rajongótáboruk van, a zenéjében és tagjaiban is nemzetközi klezmer zenekar a She’Koyokh. Egy londoni virágpiac mellett kalapozva kezdték, de azóta meghódították a Southbank Centre, a WOMAD és Glastonbury közönségét is. Mivel a klezmer eleve rugalmas, több hagyományt beolvasztó műfaj, jól áll neki a She’Koyokh (nagyjából: ”Ez igen!”) sokszínűsége, hiszen török, görög, orosz, ukrán, bosnyák dallamokkal operálnak, a kurd Cigdem Aslan gyönyörű énekével kisérve.

Kicsit gyorsabb tempóra kapcsolva: a La Chiva Gantiva-t három Brüsszelben tanuló kolumbiai diák alapította, elsősorban saját afro-kolumbiai gyökereik zenei kifejezésére. Azóta belga, francia és vietnámi tagokkal bővültek és zenei horizontjuk is szélesedett. Mára minden belefér robbanékony karnevál-punk mixükbe: hip-hop és afrobeat vagy latin ritmusok rockkal keverve. Nem véletlenül Kolumbia egyik legnépszerűbb új bandája, akik az európai színpadokat is sorra hódítják.

Nem kell bemutatni a legendás Taraf de Haiduks bandát, akik megismertették a világgal a romániai cigányzenét és huszonöt éve muzsikálnak a legnevesebb színpadokon. Ilyen hosszú idő alatt persze cserélődtek a tagok, jött az új generáció, és sajnos elmentek páran a régiek közül. A zenekar 2015-ös Haidouks Of Lovers, Gamblers and Parachute Skirts albumán is érezhető a visszatekintés de a megújulás energiája is, és bízhatunk benne, hogy a Szigeten is olyan bulit csinálnak, mint egy romániai vidéki lagzin.

A magyar mezőnyből két tuti befutót ajánlunk: a Romengo 15-én játszik, míg az utolsó nap a Söndörgő búcsúztatja az idei Szigetet. Méltán lehetünk büszkék a Romengo-ra, nyitott szellemiséggel, gyakran neves közreműködőkkel tárják elénk az autentikus roma muzsikát. Lakatos Mónika mélyreható éneke van az előtérben, de a zenekar minden tagja nagy értéssel és tisztelettel játssza a nagyecsedi oláh cigányzenét. Erre a koncertre bátran cipelhetjük el a Szigeten bulizó külföldi haverokat, ha feledhetetlen és autentikus élményt akarunk nekik adni.

Ha táncolva és mosolyogva akarunk távozni a Szigetről, a Söndörgő nem fog csalódást okozni. Olyan örömmel és lendülettel, nameg persze profizmussal pengetik a délszláv muzsikát, hogy az is megtér, aki még sose hallott a Duna menti szerbekről. Nem csak a koppenhágai WOMEX-en lopták be magukat a szakma szívébe, a fiatal szentendreiek sorra aratják a babérokat úgy itthon, mint külföldön. Megérdemlik, ahogy mi is megérdemlünk egy vidám Sziget-zárást.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr937681636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása