Hangvető

Filmek a WOMEX-en

2015. szeptember 05. - Hangvető

A WOMEX15 színes programjában helyet kapnak a filmek is, természetesen zenei témákkal. Dokumentum- és portréfilmek kerülnek majd vetítésre, három rangos fesztivál díjazott filmjei, de a közönség  Vincent Moon alternatív alkotásait is láthatja, amelyeket a renegád rendező a "kisérleti etnográfia" kifejezéssel jellemez.

they_will_have_to_kill_us_first_songhoy_blues_copyright_andy_morgan.jpg

Fotó: Állókép a They Will Have To Kill Us First című filmből, rendezte: Johanna Schwartz

A WOMEX filmprogramja két helyszínen, a szakmai vásár keretében a Bálnában, illetve a közönség számára is nyitott programokkal együtt a Müpában kap majd helyet. Utóbbi helyszínen a Kopenhágai Nemzetközi Filmfesztivál (CPH:DOX), az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA), és az SXSW Film legjobbjai (Festival Highlights) is bemutatásra kerülnek. Kiemelkedik Joanna Schwartz They Will Have To Kill Us First  című alkotása, amely száműzetésbe kényszerült mali zenészek megpróbáltatásait és harcát mutatja be. A dzsihadisták 2012-es benyomulása Mali északi területeire katasztrofális következményekkel járt. A zenészeknek is menniük kellett: a drákói sária törvénykezés ugyanis kínzás és halálbüntetés terhe mellett tiltja a zenélést. A díjnyertes rendező olyan zenészek sorsát követi, mint "Észak-Mali Pacsirtája", Khaira Arby, a népszerű  Songhoy Blues együttes tagjai, vagy a gitáros Moussa Sidi. Az üldöztetés ellenére töretlenül folytatják a muzsikálást, ez az életük, és egyben a legjobb eszköz a tiltakozásra. Itt egy előzetes a filmből:

A megrögzött kisérletező, Vincent Moon filmjeit a vásár délelőtti programjában lehet majd látni. Azért is különleges ez a lehetőség, mert eddig nem bemutatott alkotásokról van szó. Moon (polgári nevén Mathieu Saura) talán a legintimebben kapcsolja össze a zenét és a mozgóképet, hiszen pályája a kezdetektől fogva zenei ihletésű. Nevéhez fűződik a Blogotheque Take Away Projects-e, ami improvizált felvételek sorozata zenészekkel: rögtönzött és természetes videoklipek; és a Collection Petites Planètes, ami Moon világkörüli zenei felfedezőútjait örökíti meg.

A teljes filmprogram október 22-24 között:

Bálna:

Három tematikus blokk pörög majd minden nap, ezek:

‘Reggeli Hold’, 10:15-től: három eddig vetítetlen Vincent Moon dokumentumfilm, történetek, karakterek és zene kollázsa.

‘Horizontok’, 12:30-as kezdéssel: világkörüli út az érzékek szárnyán, aktuális trendek és hagyományos zene Thaiföldön, Etiópiában és Vanuatuban.

‘Portrék’, 15:00 órától, a világzene legendás művészeiről, mint a basszusgitáros Jaco Pastorius, az Afrobeat úttörője Fela Kuti és a brazil harmonikás Dominguinhos.

  • Jaco - rendezte: Paul Marchand és Stephen Kijak
  • Finding Fela - rendezte: Alex Gibney
  • Dominguinhos - rendezte: Joaquim Castro, Eduardo Nazarian és Mariana Aydar; kisérőfilm: Catimbau - rendezte: Lucas Caminha

vanuatu_womens_water_musis.JPGFotó: állókép a aVanuatu Womenʼs Water Music című filmből, rendezte: Tim Cole

Müpa:

 További információk a filmekkel és a vetítésekkel kapcsolatban a WOMEX weboldalán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr807760458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása