Hangvető

Friss hegyi hagyomány

playlist a Kaukázus környékéről

2015. szeptember 10. - Hangvető

A WOMEX-re készülődő világzenei műsorunk a Müpa Easy internetes csatornáján a török és kaukázusi (azeri, örmény grúz) világzenei előadókat is sorra vette egy egy órás válogatásban. Hallgassátok az elvágyódó éneket és keleti ritmusokat playlistünkön.

mount-ararat.jpg

Törökország és a Kaukázus számos ősi zenei hagyomány egyik bölcsője, és a világzenében egy sokszínű egységet alkot. A lantfélék, köztük a gitár egyik származási vidéke, és a mai zenére is nagy hatással van az oszmán seregek hadi zenekarainak felállása, amelyben a ma ismert alaphangszerek közül több is kialakult. A térségben ezért egymásnak megfeleltetehető, mégis a nemzeti jegyeket viselő hangszerek bukkannak fel, elég csak az örmény dhol vagy grúz doli (dobok) párosára, vagy az Anatóliában és Örményországban is kedvelt zurnára, de  állhatna még itt a duduk és a ney, és így tovább.

A vokális hagyomány is fontos az északkelet-törökországi és kaukázusi régióban, ebből kiemelkedik a grúz polifónikus éneklés, amelyet a WOMEX-en az Iberi férfikórusa képvisel (róluk hamarosan többet árulunk el). Playlistünk végén hallhattok erre megkapó példát a Chakrulo bordal formájában. A mugham Azerbajdzsán válasza erre, a fájdalmasan indázó, erős perzsa hatást mutató szóló ének zenekari kisérettel - ahogy a lista tizedik számában is hallhatjátok.

A további összehasonlítások helyett jöjjön a zene, adjátok át magatokat a mesés Törökország és Kaukázus dallamainak, és készüljetek velünk együtt a WOMEX-re!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr897773676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása