Hangvető

Latin zenék a WOMEX-en

2015. szeptember 25. - Hangvető

Bemutatunk hat fellépőt a latin zene világából, hogy könnyebben tudjatok válogatni a WOMEX15 koncertjei közül. A szambától a vudu szertartásokon át, a chirimíán keresztül a parangig sok újdonsággal találkozhattok. Vigyázat, a számokat hallgatva nehéz lesz ülve maradni!rancho-aparte-chirimia_sin-ta-tulo--10-de-19-.jpg

Rancho Aparte Chirimía

A fiatal szamba-generáció egyik legjobbja Leandro Fregonesi Rio de Janeiro-ból. Brazília sokszínű zenei világából éppen a szamba talán a legismertebb, és azon belül is a rio-i, hiszen a szambának sokféle regionális változata van. Leandro Fregonesi valóban új generációt képvisel, miközben a zene, amit játszik teljesen hagyományos, hangszerelésben és szerkezetben is megfelel a régi iskolának A szövegei azonban nagyon is maiak, gyakran viccesek, de ez korábban is így volt, a szamba sokszor reflektált az adott korra. Leandro Fregonesioktóber 24-én lép fel a Müpa színpadán.

Mindenki hallotta már azt, hogy vudu, de nagyon kevesen tudják mi az. A vudu egy szinkretista vallás Haitiről, amelyhez az ország lakosságnak nagyjából a fele tartozik. Szertartásainak zenéje pedig Haiti egyik meghatározó hangja. Ezt képviseli a WOMEX-re bejutott fellépők közül a Chouk Bwa Libéte. Tradicionális hangú, akusztikus, csak kórus és ütőhangszerek együttesére alapuló hagyományos zene minden modern eszköz, újítás vagy bármely más hívság nélkül. A vudu vallás alapjait a rabszolgának behurcolt feketékkel együtt Afrikából importálta Haiti. Mint az amerikai földrész minden országának, Haitinek a kultúráját is meghatározta, hogy Afrika mely részeiről hoztak ide rabdzsolgálkat. Haiti esetében Kongó, Benin, Togo volt a fő forrás, így a vallás és vele együtt a zene is innen jött, ebből épült. A sokféle ütőhangszer, a felelgetős szerkezetű szólóének-kórus felállás a jellemzői ennek. a Chouk Bwa Libété október 23-án játszik.

Egy másik karibi szigetről, Trinidadról érkezik a Los Alumnos de San Juan, Alicia Jaggasar énekesnővel az élen. Az ő műfajuk a parang.Trinidadra nagyon sokfelől kerültek bevándorlók az évek során: spanyolok, afrikaiak, indiaiak, angolok is nagy számban. A parang a venezuelai indián bevándorlók által hozott zene, amely elsősorban Lopinot városban és környékén honos. A parangot régebben a karácsonyi ünnepkör részeként adták elő, házról házra járva, mára ez az időszak kitágult és októbertől januárig tart a parang-szezon, amelynek végén rendezik a nagy parang-versenyt, vagy parang bajnokságot. A Los Alumnos de San Juan kilenc alkalommal nyerte meg ezt a versenyt, a WOMEX15 keretében október 23-án ismerheti meg a karibi műfajt a közönség.

A Rancho Aparte Chirimia Kolumbia csendes-óceáni partvidékéről, Chocó tartományból származik, ahova egykor rengeteg afrikai rabszolga érkezett, s ma is egységes fekete lakosság jellemzi. A vidék zenei műfaja a chirimía, ami egyben egy oboaszerű hangszernek is a neve. A zenekarokban a fúvósok mellett a dobosoknak van kiemelt szerepe. Fontos ütőhangszer a tambora, ami egy kétmembránú, hordószerű basszusdob, melyen vastag, könnyű verőkkel játszanak. A dallamok és a ritmusok az anyaországot, Afrikát idézik, de karibi hatás is érezhető a zenében.  Mára a Rancho Aparte számít a stílus egyik legismertebb képviselőjének, a Müpában október 23-én mutatkoznak be.

A fiatal kubai zongorista, Cucurucho Valdes Kuba zenei arisztokráciájának olyan családjából jön, amelynél kevés nyújthat jobb indulást egy fiatal zenésznek. Nagyapja Bebo Valdes, nagybátyja Chucho Valdes és nővére is énekesnő. Cucurucho Valdes két ével ezelőtt már állt a WOMEX színpadán, mint az akkor életműdíjat nyert Los Van Van salsa-zenekar zongoristája, szólóban azonban teljesen más élményt nyújt. A kubai son-ban eredetileg természetesen nem szerepelt zongora, de az utóbbi ötven évben ennek is saját hagyománya lett már – gondoljunk Ruben Gonzalezre vagy éppen Cucurucho nagybátyjára, Chucho Valdes-re. Egy nagyapjának, Bebonak dedikált klasszikus son következik Cucuruchotól, aki szintén október 23-án lép fel a budapesti Womexen.

Egy kivétellel zárjuk a sort, hiszen a katalóniai cigány közösség műfaját, a katalán rumbát mutatja be a Canteca de Macao. Korábban is léptek már fel Magyarországon, Budapesten illetve a nyíregyházi Vidor fesztiválon is. Természetesen ők is itt lesznek októberben, 24-én láthatja őket a közönség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr787818794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása