Hangvető

Ritmus és hang

2016. június 13. - Hangvető

A Budapest A Cappella Fesztivál vasárnapi programja izgalmas zárás, ahol előtérbe kerül a ritmus, és eljutunk a zene gyökereihez.  Az autentikus roma zene egyik legjobb együttese és egy nyugat afrikai virtuóz lép színpadra:  Lakatos Mónika és a Romengo koncertjét a burkina fasói Mamadou Diabaté követi. A jó hangulat garantált, ha nem akartok lemaradni a koncertélményről, itt vehettek jegyet elővételben.

romengo.jpg

Lakatos Mónika csodálatos hangját és a Romengo autentikus nagyecsedi muzsikáját egyre többen megismerik a világon. Indiában is imádták őket, de Az Öntőház Udvarban is biztosan felpezsdítik az estét a szatmári dallamok. A zenekarról készült portré Till Attilla Propaganda c. műsorában jól átadja a természetességet és lazaságot, amivel a Romengo kivétel nélkül magával ragadja a közönséget. Megelevenedik az kor, amikor a zene átszőtte a  közösség életét, és a hang volt a legfontosabb hangszer. Itt a pillanat, amikor a nemzetközi szakma találkozott  Lakatos Mónika és a Romengo jelenségével a WOMEX15 nyitógálán, a Müpában:

A hagyományos roma zene után burkina fasói muzsika következik, s még az is megtörténhet, hogy Nagyecsed és Bobo Dioulasso egymásra talál egy jó kis jammelés keretében, de ez maradjon a vasárnap meglepetése.

Mamadou Diabaté virtuóz balafonjátékos, aki egy egyedülálló hagyományt képvisel. A balafon a szamblák életének szinte minden mozzanatát végigkiséri, de nem csak ez adja jelentőségét, a tonális nyelvre hangolt ütőhangszer ugyanis "beszél". Történeteket mond el, méltatja a játékos erényeit, vagy a közönséget dicséri-fricskázza. A jeli dinasztiába született Diabaté azonban el is mer szakadni az értékes örökségtől, hiszen már tizenegy évesen, szembeszállva a szülői akarattal egyedül elindult szerencsét próbálni az ország zenei fővárosába, Bobo Dioulasso-ba. Elsajátított új stílusokat, és a balafonon kívűl a régió szinte minden hangszerén játszik.

A Bécsben letelepedett balafon-mester 12 albummal, rangos közreműködésekkel és díjakkal büszkélkedhet, szívügye mégis az az iskola Burkina Fasóban, ahová jelenleg 450 gyerek járhat ingyen, és amelyet 2010-ben alapított magánszemélyek és szervezetek támogatásával..

A Budapest A Cappella Fesztivál záró estéjén sok éneket, belazult zenélést, varázslatos hangulatot várhattok. Partnerünk, a Várkert Bazár biztosítja az idilli helyszínt, a koncertek a Dunapest keretében valósulnak meg. Ezen a linken tudtok jegyet venni, a további információkért kövessétek a Hangvető Facebook oldalát, vagy a fesztivál honlapját.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr1008781922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása