Hangvető

Kivételes találkozások

2016. szeptember 23. - Hangvető

A Budapest Ritmo programjában bulizós zenék mellett bőven találtok kifinomult koncerteket, csak a Ritmo-n létrejövő különleges együttállásokat. Szombaton és vasárnap a Müpa Fesztivál Színpadán hallgathatjátok a norvég, számi, örmény-török, egyiptomi és bosnyák művészeket, de mindkét napra jut egy-egy, először a Budapest Ritmo-n hallható hazai csemege is. 

hovanissian_gultekin3_c_jan_locus.JPGVardan Hovanissian & Emre Gültekin  Fotó: Jan Locus 

Kivételes Vardan Hovanissian és Emre Gültekin koncertje, hiszen nem pusztán két mesteri zenész egymásra felelgető, együtt elmélyülő játékát hallhatjuk szombat este. Az örmény - török kettős bebizonyítja, hogy a zene igenis képes átlépni határokat és feloldani százéves traumákat. A Vardan-Hovanissian kettőst kiváló zenészek, Joris Vanvinckenroye (nagybőgő) és Simon Leleux (ütőhangszerek) kisérik.

Tartogat még csemegét a szombat este: egy magyar-egyiptomi együttműködést, ami szintén kizárólag a Budapest Ritmo-n hallható. A magyar Cimbalomduó az egyiptomi Tarek Abdallah és Adel Shams El-Din kettősével játszik. Abdallah, a klasszikus lant mestere a tavalyi WOMEX-en találkozott Lukács Miklós és Balogh Kálmán virtuóz játékéval, ekkor született meg a közös koncert terve.

A vasárnapi programot a gitávirtuóz Becayé Aw kezdi, akinek játékában nyugat-afrika és Norvégia hangtájai érnek össze. Az este innentől a női hangé: a három folkdíva, Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzsrisz Dina közös koncertje megidézi a magyar, roma és szefárd hagyományt a tőlük megszokott gyönyörű előadásban. A bosnyák sevda királynője, Amira Medunjanin zárja az estét varázslatos énekével és érzelmes dallamokkal.

Visszatérve a Budapest Ritmo legerősebb napjára, szombaton Both Miklós "Titokzatos Ukrajna" című koncertje újabb különleges élményt tartogat: tizenkét paraszténekes váltja a gitárprímás ukrajnai ihletésű futamait. A számi hangsámán Vassvik pedig északi varázslatot hoz a közönségnek. Az előadókról olvassatok a fesztivál honlapján, a Hangvető Facebook oldalán, vagy itt, a blogon. Jegyek itt kaphatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr3111723583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása