Hangvető

Európa zenei öröksége online!

2017. január 23. - Hangvető

Az európai zenei archívum nagyjából 200 000 hanganyagát hallgathatjuk meg a Europeana Radio online rádión - adta hírül a Fidelio.hu.

Az új online platform január 12-én vált elérhetővé, a projektet az Europeana Sounds és az Europeana Foundation indította el, és számos európai kultúrintézmény bekapcsolódott. Könyvtárak, egyetemek és zenei intézmények közösen állították össze azt a 200 000 zenei anyagot, amelyet most már bárki meghallgathat online. Klasszikus, folk és népzene kategóriák közül válogathatunk.

europeana_radio.png

Az Europeana Radio-t a képre kattintva is elérheti

A projekt - melynek eredménye éppen az új platform - az európai zenei örökséget ismerteti meg. Akadnak korai 1900-as évekbeli lett indulók a Lett Nemzeti Könyvtár jóvoltából, vagy gramofonra rögzített német operák a Német Digitális Könyvtárból, de hallgathatunk tradicionális ír népzenét a Comhaltas Tradicionális Zenei Archívumból vagy akár 1894-ből származó dán népdalokat hengerdobon előadva.

Jill Cousins, az Europeana Foundation igazgatója szerint a projekttel új szintre emelkedik az európai zenei hagyomány elérhetősége, interaktivitásával pedig még több is, mint egy rádió, hiszen a hallgatók amellett, hogy zenét hallgatnak, mások zenei élményét is gazdagíthatják, illetve segíthetik

A zenei archívumok digitalizációja sok esetben a hétköznapi emberek számára elérhetetlen, viszont ezen a platformon olyan különleges zenei örökségeket is meghallgathatnak, amiket sehol máshol.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5412147237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása