Hangvető

Titok, amiről tudnod kell

2017. április 25. - Hangvető

A Titok, Snétberger Ferenc legújabb albuma a napokban jelent meg, a hazai jazz rajongók és a nemzetközi színtér örömére. Túlzás lenne állítani, hogy interjúnkból kiderül a lemez varázsának titka, pár izgalmas részlet az ECM kiadványáról viszont igen.

snetberger_ecm_raffay_zsofi_2.jpg

Snétberger Ferenc © Raffay Zsófia / ECM Records

Hangvető: Különleges cím a magyar 'Titok' szó, főleg, hogy az album kiadója az egyik legismertebb nemzetközi kiadó, az ECM égisze alatt jelent meg. Hogy esett erre a választás?

Snétberger Ferenc: Egyszerűen mindenkinek tetszett a szó hangzása és jelentése. Ha már próbálta, tudhatja milyen nehéz nevet adni egy kompozíciónak, különösen egy albumnak, ilyenkor általában segítséget kérek a feleségemtől vagy a producertől. A 'Titok' kifejezi a lemez hangulatát, a harmadik szám, a ’Két Kerék’ címe konkrétabb, hiszen hallható benne az állandó körforgás.

H.: A trió két másik tagja, Anders Jormin és Joey Baron nagy nevek, könnyen ment a közös munka?

S.F.: A felvételt megelőzte három közös koncert Magyarországon, a stúdióban pár nap alatt kialakult az anyag. Régi vágyam volt Joey Baron-nal játszani, de ő annyira keresett zenész, hogy ez jóformán lehetetlennek tűnt. A producerünk, Manfred Eicher végül összehozta a formációt, ő ajánlotta Jormin-t is. Kitűnő választásnak bizonyult, szinte alig kellett beszélnünk a próbák alatt, a zenén keresztül kommunikáltunk. Neki is megvannak a klasszikus alapjai, hihetetlenül képzett. Amit Baron csinál, az pedig szinte már nem is dobolás, hallható az albumon is, hogy leköveti hangszerén a dallamot. Szép dialógusok születtek, jó volt a kémia.

A Rainbow Studio-ban vettük fel az anyagot, ahol már volt szerencsém dolgozni, és mit mondjak, legendás hely. Volt időnk és lehetőségünk kisérletezni, és az igen hosszú anyagból aztán Eicher válogatta ki a számokat, ő adta meg az album ívét. Azt gondolom, jól sikerült, és nagy szó, hogy létrejöhetett: az ECM rég nem adott akusztikus gitár trió albumot.

titok_album_cover.jpg

H: A 'Titok' talán kisérletezőbb, mint amit eddig Öntől megszokhattunk. Lehetséges, hogy ebben a zenésztársak hatása is érezhető?

S.F.: Minden zenészben lakoznak olyan dolgok, amit másnak kell kihozni. Ez az album talán tényleg egy kicsit ’verrückt’ (bolond) lett – ebben biztos része van Jormin-nak és Baron-nek. 

 H.: A koncertezés és felvételek mellett sok időt szentel a Snétberger Zenei Tehetség Központ munkájára. Hatnak a zenéjére az ott tapasztaltak?

S:F: Természetesen, ez egy teljesen egészséges folyamat. A gyerekekben megvan az improvizálás képessége, mi csak hagyjuk őket kibontakozni, játszunk velük. Mindig mondom nekik, hogy meg kell tanulni az alapokat, de aztán minden zenésznek fel kell fedezni a saját útját.

H.: Általában milyen életkorban kezdődik ez el?

S.F.: Azt lehetetlen megmondani, valakinél meg sem történik. El kell kezdeni fejben.

H.: A Központ hét éves fennállása alatt változott a módszerük?

S.F.: Tartjuk magunkat az alapokhoz, amiket az iskola indulásakor lefektettem, de a gyerekekhez alkalmazkodni kell. Ahogy mondtam, megvan bennük a tehetség, a játék képessége, amit viszont tényleg tanítunk nekik, az az egymásra való figyelés képessége, a közös zenélés. Ez nem evidencia, hiszen sokféle közegből érkeznek.

snetbergerkp.png

 A Snétberger Központ diákjai, forrás: http://www.snetberger.com/hu/Snetberger-Kozpont

H.: Milyen szerepet játszik a zene a gyerekek életében?

S.F: Azt nem lehet szavakkal kifejezni. Elképesztően erős összetartó erő, a hat hét alatt valódi közösség kovácsolódik, barátságok és néha szerelmek szövődnek. A gyerekek egymástól tanulnak a legtöbbet, nincs megállás este 11-ig. Bevallom, néha nekem is ki kell szakadni ebből az intenzív munkából, az állandó zenéből, bár furcsa visszacsöppenni a világba ebből az elvarázsolt közegből. Tudja egy völgyben, az erdőben van a Központ, mesébe illő hely.

H.: Mennyire követik a képzést elvégző gyerekek sorsát?

S.F: A kapcsolat nem szakad meg, és természetesen akit tudunk, azt támogatjuk a pályáján. Sokan a konziban, vagy főiskolán folytatják, többen külföldre is eljutnak. Emellett van egy körforgás, hiszen a gyerekek az első hat hét után maradnak, segítik az újakat. Idén jönnek fiatalabbak, 12 évesek is, aminek személy szerint nagyon örülök.

H.: Térjünk vissza az albumra, mikor lehet Magyarországon élőben hallani?

S.F.: Nagyon örülök ennek az albumnak, remélem sokakhoz eljut. Most májusban más felállásban, a saját triómmal játszunk Gödöllőn, ősszel pedig Budapesten és Pécsett is játsszuk a 'Titok' anyagát.

Snétberger Ferenc, Anders Jormin és Joey Baron: Titok c. lemeze ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr5312453547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása