Hangvető

Avishai Cohen trombitával

2015. július 17. - Hangvető

Az októberi WOMEX legdzsesszesebb előadója kétségtelenül Avishai Cohen lesz. Azonban nem az az Avishai Cohen, akire elsőre gondolnánk, ugyanis ő nem a bőgős, hanem a trombitás. Hogy a névazonosság ne bizonytalanítson el senkit, indulásakor első szólóalbumát „Avishai Cohen - The Trumpet Player” címmel jelentette meg. Extravagáns külsejével és kísérletező, egyedi játékával mára az amerikai dzsessz egyik legismertebb trombitása lett, akinek szakálla mellett Miles Davis hagyatékából táplálkozó érzelemgazdag játéka is védjegyévé vált. maxresdefault_1.jpg

 

 Avishai Cohen Tel-Avivban született, nyolc évesen kezdett el muzsikálni, s két évvel később már egy helyi big band szólistájaként állt színpadon. Hogy felérje a mikrofont, hangszere mellett egy faláda is mindig vele utazott. Később az Izraeli Filharmonikusokkal turnézott, olyan világhírű karmesterek irányításával, mint Zubin Mehta, Kurt Masur és Kent Nagano. Véglegesen akkor tette le a dzsessz mellett a voksát, amikor felvették a bostoni Berklee College of Music-ba. 1997-ben harmadik lett a Thelonious Monk jazztrombita versenyen, majd New Yorkban telepedett le, ahol esténként a Small Jazz Clubban muzsikált. Testvéreivel – a klarinétos Anattel és a szaxofonos Yuval – 3 Cohens név alatt eddig három lemezt adtak ki, valamint tagja az SF Jazz Collective-nek is, amelyben barátja és zenésztársa, Mark Turner is közreműködött.   

2011-ben a Newport Jazz Fesztiválon nemcsak a közönséget, hanem a kritikusokat is lenyűgözte, egy évvel később pedig a Down Beat magazinban a trombitások között első lett a felemelkedőben lévő sztárok listáján.  Trombita-bőgő-dob felállású triójával kétévenként jelentet meg új lemezt: 2010-ben az „Introducing Triveni”-t, 2012-ben a „Triveni II”-öt, 2014-ben a „Dark Nights” címűt. Utóbbit decemberben a Budapest Jazz Clubban is bemutatta, októberben pedig a Müpában világzenészek között hallhatjuk a multikulturális kísérletező jazztrombitást.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr877622562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása