Hangvető

Romák mindenhol

playlist

2015. szeptember 17. - Hangvető

A múlt heti Müpa rádióadás a Hangvetőnek kedves tematikával jelentkezett, ami a WOMEX kapcsán is aktuális, hiszen a a Gypsy HeartBeats megnyitó a romák zenei hagyománya és alkotói hozzájárulása előtt tiszteleg.

A cigányság lakóhelyeinek sokfélesége tükröződik a zenében is: van itt libabőröztető balladától a táncraperdítő rumbán át, a balkáni rezesbandán keresztül a kifinomult etnojazz-ig minden, átitatva ugyanazzal az életérzéssel.

terne_chave.jpgTerne Čhave, Fotó: Zewlakk Dlouhý Krokk

Roma zene Weyer Balázs válogatásában:

 A cigányság zenéje nem csak nálunk, hanem a világ számos pontján tölt be meghatározó szerepet. Az önállóállamiság nélküli, vándorlásra és más népekkel való együttélésre kárhoztatott különböző roma közösségek mindenhol hozzájárultak a helyi zenei hagyományok megőrzéséhez és termékenyítőleg hatottak rá az együttélés során. Kelet-Európában szinte mindenhol, de Nyugat-Európa sok országában is, sőt, Európán kívüli helyeken. A következő egy órában ilyen, a világ különböző pontjairól érkező roma felvételeket mutatunk be majd a Hangvető, a WOMEX, az októberben a Müpában vendégeskedő világzene expó házigazdájának válogatásában. Magyar romák mellett román, bosnyák, macedón, cseh, orosz, francia, és texasi cigányok felvételeit hallják a következő egy órában. Jó szórakozást !

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr967793200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása