Hangvető

Folkban is menők

brit folk playlist

2015. szeptember 23. - Hangvető

A WOMEX15-re készülő Müpa rádió műsorában sorra került a brit szigetek zenéje is. A témánál rögtön beugrik a skót duda, rosszabb esetben az ír sztepptánc, de hogy a welsziek és az angolok mit is csinálnak e téren, azt már sokaknál - idekívánkozó kifejezés- köd borítja. Válogatásunk épp azzal a céllal született, hogy eloszlassa a homályt és túllépjen a közhelyeken. Brit tudósok ajánlásával.

stornoway.jpg

Fotó: Jill Furmanovsky / Rockarchivecom

A rock-ról elhíresült és zeneileg lenyűgözően produktív Angliában mintha csak enyhe zavart keltene a gyökerekre való hivatkozás. Tény, hogy a kelta folk világszerte népszerűbbé és ismertebbé vált, akár hitelesebb megnyilvánulása a kulturális identitásnak, mint Anglia népzenéje. Pedig az angoloknak is volt korszakalkotó gyűjtőjük a huszadik század elején: Cecil Sharp, aki átmentette a dallamkincs egy részét a következő generációknak, megalapozva a Folk Revival mozgalmat. Táncházakhoz hasonló folk club-ok működtek az ötvenes évektől, majd szintén számunkra ismerős módon progresszív társadalmi töltetet kaptak a hatvanas-hetvenes években. Itt érhet véget a párhuzam, hiszen az angol-ír folk elpunkosult: ahogy Billy Bragg, The Pogues, a The Men They Couldn’t Hang illusztrálja . A következő évtizedek multikulturális kisérletezéseivel (Afro Celt Sound System, Transglobal Underground, Sheila Chandra)  párhuzamosan ismét feltámadt az igény a gyökerek felkutatására, és manapság az énekes-dalszerzők is több figyelmet kapnak - ami mind kedvez a folknak.

Válogatásunkban fiatal előadók szerepelnek, akik nem félnek rock-ot vagy pop-ot vegyíteni a folkkal (The Young'uns, Stornoway, 9Bach ), welszi és skót zenészek (9Bach, Treacherous Orchestra, Margaret Stewart, James Yorkston), a hagyomány hű de kreatív újraértelmezői (Bellowhead, Jim Moray, Seth Lakeman, Lisa Knapp) vagy az Afro Celt Sound System folk projektje: a The Imagined Village.

Külön említjük Bella Hardy-t, aki a WOMEX15-ön is fellép. Róla már írtunk bővebben, de 'With the Dawn' albuma annyira zseniális, hogy itt újra elérhetővé tesszük. Ahogy a kritikák is zengik, Hardy úgy személyes és újszerű, hogy mély népzenei ihletettség érződik a dalain, de a saját útjain barangol. A lemez a harminc betöltése körüli belső és tényleges utazás naplója, amelyből egy törékenyen erős nő alakja bontakozik ki.Hallgassátok szeretettel:

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr147807960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása