Hangvető

Kép < 3 Hang

2017. augusztus 16. - Hangvető

Az októberi Budapest Ritmo-n hangsúlyos a zenét kisérő vizualitás: több fellépő koncertjét is egyedi vetítés kiséri. Kik ők és milyen szerepet játszik a hangot kisérő kép? 

A francia Chassol munkáiban a komponálás pillanatától együtt mozog a kép és a hang. Az útjai során rögzített felvételeket szerkeszti, loop-olja, és komponál köréjük zenét: ő úgy hívja, hogy megharmonizálja a valóságot (harmoniser le réel). A végeredményen érződik az eredeti élmény személyessége és születik valami teljesen új a zene és film közötti kreatív feszültségből. A Budapest Ritmo első napján hallhatjátok a zongorán játszó audiovizuális mágust. Chassol indiai útjának anyagából készült filmet itt nézhetitek meg. Egy másik kedvencünk Martinique-ról:

Osztott képernyőn jelennek meg a marokkói  H.A.T. remixei: itt a film dokumentál és bepillantást ad a zene felépítésébe. Hatim Belyamani aka dj H.A.T. a saját gyűjtéseiből építkezik: hagyományos elemekből kortárs multimédiás élményt rak össze. Ez a Belyamani által alapított Remix Culture kollektíva módszere is, ami gyakorlatilag kortárs hagyományőrzés. A mixek alkotórészei lehetnek népi hangszerek, ősi rítusok, brazil adatközlők vagy egy autentikus gnawa zenekar, amelyekben önmagukban is hallgathatóak. H.A.T. budapesti fellépésének különlegessége, hogy helyben felvett anyagot is adagol az élőben kevert mixhez.

Horrorisztikus morva balladák világába kalauzol a népi sormintát és Commodore 64-es játékok vizualitását ötvöző vetítés, amit a cseh PONK zenekar koncertjén láthattok. Pola Puk Puk jegyzi a grafikát, ami tökéletesen kifejezi a PONK punk attitűdjét: alaposan átgyúrják a népzenét, de közben közelebb is hozzák. Erre erősít rá a vetítés: olvashatóak a balladák nem épp szívderítő szövegei, a történet pedig a stílusosan minimalista animációban is megjelenik. Ilyen egy morva ballada 2017-ben:

Idén a különleges koncertélmények mellett a vetítések miatt is érdemes október 6 és 8 között eljönni a Budapest Ritmo-ra . A térség legnagyobb világzenei fesztiválja a Hangvető és a CAFé Budapest szervezésében valósul meg, helyszíne 2017-ben az Akvárium Klub.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr312755718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása