Hangvető

Fába, zöldségbe és porszívóba szorult zene

2017. december 03. - Hangvető

Újra és újra bebizonyosodik: mindenből lehet hangszer. A zenélés késztetése annyira erős az emberben, hogy bármiből ritmus és dallam lesz, ami a kezükbe kerül: a kagylótól a porszívóig. A Szimplában koncertező Vegetable Orchestra apropóján összeszedtünk pár hangszert, amik minden háztartásban megtalálhatóak, természetesek, vagy csak roppant furák.

Vissza a gyökerekhez

Most nem az olyan steampunk leleményekkel foglalkozunk, mint a tűzorgona (Pyrohone), a 2000 golyóval működő Marble Machine, vagy a Borzba oltott theremin, azaz Badgermin. Ezek jó példái az emberi kreativitásnak és bizonyos fokú őrületnek, de a népzene évszázadok - ha nem évezredek - óta használ mindennapi tárgyakat zenélésre. Itt egy egész közeli példa:

Lakatos "Guszti János (kanna) és Balogh Tibor (teknő), a Romengo mexikói turnéján.

Lanovkában fűrészelni

Ahogy a romák, az észak-amerikai folk is használ olyan egyszerű hangszereket, mint a mosódeszka, a fűrész, vagy a kanál. A DIY, az egyszerűséghez való visszatérés mostanában amúgy is trendi, ahogy maga az amerikai folk is: az idei WOMEX egyik legemlékezetesebb koncertjét a haiti-amerikai Leyla McCalla adta. Ne a Benkó Dixieland Band-re gondoljatok, hanem egy őszinte, egyszerű és személyes hangzásra, punk DIY beütéssel. Most az angyalhangú mosódeszkás kedvéért (fűrészen is játszik) egy másik új folkzenekart mutatunk, akik Lanovkában zenélgetnek (csak ezt arrafelé gondolának hívják):

Zöld zene

És még nem is beszéltünk a növényekben rejlő zenei lehetőségekről. Vannak, akik a növények "belső hangját" szólaltatják meg: a mikrovoltokban mérhető töltést AD átalakítóval bináris jellé, aztán hanggá alakítják, mint például Mileece I'anson növényi alapú chill mixei, Thomas V. Christie installációi, vagy John Lifton 'Green Music' alkotása: ő már 1976-ban kisérletezett a növények hangjával, ráadásul hallhatóvá tette, ahogy azok az emberek jelenlétére reagálnak. Az elhivatottság hasonló, a módszer más az olasz Diego Stocco munkáiban. Stocco elektronikus eszközök segítségével tényleg mindenből zenét csinál: homokból, levélből, fából: 

Egész egyszerűen nem hagyhatjuk ki a hangművészet hazai élharcosait, a Bélaműhely zenekart, akik ráadásul most ünnepelték 10. születésnapjukat. Ugyan nem szerves anyagokon zenélnek, hanem többnyire ipari hulladékot alakítanak hangszerré (biciklidob, hordonka, hangburger), ugyanaz a folyton megújuló kreativitás, játékosság és csináld-magad szellemiség jellemző rájuk, mint a bécsi Zöldségzenekarra. 

És ha azt akarjátok hallani, hogyan szól a konyhakész répa, káposzta és tök, gyertek december 10-én a Szimplába, ahol nem csak a Vegetable Orchestra játszik 12-től, de kreatív családi programokkal is várunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr613323599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása