Hangvető

Északi erő, déli sárm

Szombat este a Budapest A Cappella Fesztiválon

2016. június 02. - Hangvető

A Dunapest keretében szervezett Budapest A Cappella Fesztivál második napja erős programmal pezsdíti fel a szombat estét. Június 18-án női kvartettek északról, grúz férfikar és a hazai közönség kedvence, a Fool Moon ereszti ki hangját a Várkert Bazár szabadtéri színpadán. Impulzív zenerajongók, katt ide.

tuuletar-promo-2.jpg

 Tuuletar (FI)

Keretes szerkezettel, finn felvezetéssel és svéd zárással lesz teljes a szombati koncertek íve, ízelítőt adva az északi folk színtérről és nem utolsó sorban a skandináv girl power a cappella változatából. A Tuuletar kezd, és várhatóan be is indítja majd a közönséget, hiszen az általuk folk hopnak keresztelt stílus merész és lendületes. Beatbox kiséri a népdalokból kiinduló, de vagány popként újjászülető számokat, a lányok a show-elemektől sem riadnak vissza. Ráadásul nem hivatalos lemezbemutatóval készülnek a Budapest A Cappella Fesztiválra.Valahogy így:

A svéd Kongero másfelől közelít, a hagyományos hangzást helyezik előtérbe, bár ettől még szerzeményeik és előadásmódjuk játékosak: a közönség akaratlanul is bevonódik. Sokat utaznak, világszerte adnak koncerteket és tartanak műhelyeket, hogy személyesen adják át a svéd népdalokat. A zenéhez kötődő intim viszony skandináv letisztultsággal párosul: a dalok a Kongero tolmácsolásában eredeti szépségükben tündökölnek, harmonikus végkicsengéssel zárva a júniusi estét. Egy éteri szerelmesdalt idézünk tőlük:

De ne szaladjunk előre, a Budapest A Capella Fesztivál második estéje tartogat még csemegéket. A Tuuletart a négytagú férfikar, az Alaverdi követi a színpadon, s ha a finn csajok kissé őrültek, a grúz férfiakat inkább a méltóságteljes komolyság jellemzi. Az általuk megelevenedő grúz polifóniáról már írtunk a bejegyzést, most élőben hallhatja az Öntőház Udvar közönsége ezt a kaukázusi kincset. Nehéz a dallamok szépségét és a férfiak által ápolt hagyomány szellemét szavakba önteni, inkább mindenkit arra bíztatunk, ne hagyja ki a júniusi koncertet.

alaverdi_promo-photo-1_1.jpg

Alaverdi (GE)

A férfias vonalat egy hazai együttes viszi tovább. Sokaknak a Fool Moon fellépése jelenti a fesztivál csúcspontját, hiszen az a cappella popot éneklő csapat a műfaj legnépszerűbb hazai előadója. A siker indokolt olyan slágereket hallgatva, mint az It can't be over, vagy az Uptown Funk a cappella verziója. Ezen a szombat estén is hozzák a sármos, koreográfiával kiegészülő színtiszta popot, ami önfeledt kikapcsolódást nyújt és megdobogtatja a hallgatóság szívét.

fool_moon_2016_07.jpg

Fool Moon (HU)

A 18-ai sokszínű program megmutatja, mi mindenre képes az énekhang: modern hangzás, hagyományos népdalok, vagy épp csillogó pop: szinte minden megszólalhat a cappella. A Hangvető neve garancia a zenei élményre, bulizásra és elmélyülésre is lesz alkalom szombat este. Ezen a linken rendelhettek jegyet, további információkért kövessétek blogunkat, a fesztivál honlapját, vagy Facebook oldalunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hangveto.blog.hu/api/trackback/id/tr648761454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczy 2016.06.03. 16:34:53

Én alapból jazzpárti vagyok, de bérletem van a Várbazárba, és a finnektől a tavalyi Rajaton után idén a Tuuletarra is sort fogok keríteni. Ahogy sok más bandát, őket is a grazi VokalTotal netes közvetítésén hallottam először. Idén tervezem, hogy személyesen kimegyek legalább egy napra.
süti beállítások módosítása